Založ si blog

Akým smerom sa uberá naša spoločnosť?

Ešte nikdy som nemala väčšiu potrebu upozorniť na nedostatky v našej spoločnosti ako mám teraz. Aj vďaka jej nepriaznivému stavu sa neviem do nej zaradiť a kráčať s ňou vpred. Jej požiadavky ostávajú nejasné a vyzerá to tak, že sa riadi heslom: „Neviem, čo chcem, ale zbláznim sa, keď to nedostanem.“

A kam sa zaraďujete vy? Pretože ja sa jedno ráno budím s myšlienkou vziať protestný plagát do ruky a bojovať za lepšie podmienky na život. Zatiaľ to príliš nepociťujem na vlastnej koži a ani nespávam pod holým nebom, ale ak mám skončiť ako väčšina poctivých ľudí v našom štáte, tak je lepšie ak už teraz aspoň pasívne protestujem. Iné ráno už v mojej hlave neúraduje myšlienka protestovania, ale len klasického konzumu. Tak je tomu po väčšine dní. Iba si sadnem pred televízor, vyložím nohy na stôl a z pohovky sa ticho rozčuľujem pri pozeraní večerného spravodajstva. To mi stačilo aspoň do teraz …

Je to síce tragické, ale skúsme sa vžiť do kože tých, ktorý si každý deň musia odtrhnúť od úst, aby mali z čoho zaplatiť nájom. Ako sa cítia práve v tejto chvíli? A ako sa cítite vy, keď si predstavujete seba v ich koži? Taký život sa vám moc nepozdáva, však? Verte mi, že ani mne nie. Faktom v súčasnosti je, že už aj typická štvorčlenná rodina s dvomi zamestnanými rodičmi má problém vyžiť s málo zarobenými peniazmi. A nebodaj ešte jeden z nich príde o prácu, tak potom je rodina hodná zatratenia. Nájsť si nové zamestnanie v strednom veku nie je najjednoduchšie. Krutou pravdou ostáva, že známosti sú na nezaplatenie. Ak máte známosti – máte prácu.

Súčasným trendom je už známe uťahovanie opaskov. Akurát, že uťahujú sa opasky najmä tam, kde to už viac nejde a zároveň sa priamoúmerne povoľujú opasky poslancom, ministrom alebo horným pár tisícom zbohatlíkov. Premiér odkazuje nespokojným protestantom, že im nemá z čoho zvyšovať platy, ale keby sa jedná o zvyšovanie platov poslancov, tak ich má z čoho zaplatiť. No na minimálne zvýšenie platov  obyčajných ľudí vraj nemá. To kde žijeme? Aby niekto „vodu kázal a víno pil.“ Nie všetko sa v našej spoločnosti deje s kostolným poriadkom. Vláda sa stále viac a viac nabaľuje a žmýka náš štát. Tá vláda, ktorá tvrdí, že peniaze nie sú momentálne na nič a pritom neustále zvyšuje štátny dlh. Vláda, ktorá sľubovala pri voľbách, že bohatým bude brať a chudobným dávať. A my sme jej to žiaľ uverili. Existuje to na príliš priehľadnej báze. Myslia si, že keď si oni zakryjú oči a neuvidia nás, tak ani my neuvidíme ich. Typický druh detskej schovávačky. To si naozaj myslia, že ľudia sú takí hlúpi?

Ide o jednoduchý princíp našej spoločnosti. Sú ľudia, ktorí neustále bohatnú a medzi nimi je aj pár poctivcov, ktorí nadobudli svoj majetok čestným spôsobom, no nie je ich veľa. A potom sú tu ľudia, ktorých je väčšina a tí zas žijú tradičným spôsobom: „Z ruky do huby“. A tak to ide mesiace, roky a bohatí stále bohatnú a chudobní si uťahujú opasky. Medzi bohatstvom a chudobou v našej spoločnosti vznikla obrovská priepasť na mieste, kde kedysi existovala stredná vrstva. Niektorí z tohto stavu obviňujú vstup našej krajiny do Európskej Únie. Môže a nemusí to byť jeden z dôvodov. A to už len po skonštatovaní faktu, že naše platy nestihli dorásť do výšky tých európskych a ceny v slovenských obchodoch rastú rovnako rýchlo ako v krajinách Eurozóny. A potom nečudo, že už skoro každý je nespokojný. Každý sa chce mať lepšie, tak ľudia vychádzajú postupne do ulíc a vyjadrujú svoje názory a nespokojnosť. Niet divu, to sa dalo očakávať.

V závere však musím upozorniť na jeden problém a to je účasť na protestoch. Ľudia na internetových portáloch vyjadrujú svoju nespokojnosť, no keď príde na lámanie chleba, tak sa ich na námestiach pozbiera sotva hŕstka s výnimkou hlavného mesta. No i tak je to oproti našim českým susedom príliš málo. Na istom proteste v ich hlavnom meste Praha sa zišlo asi dvadsaťtisíc ľudí. Tomu sa hovorí účasť!

Ak ľudia chcú zmenu, nech sa zúčastňujú aktívne na protestoch. Ešte nikdy nikto neurobil veľké veci z pohodlia svojej obývačky. Takže nepodporujme pasívne protesty a ak sa nám nepáči stav našej spoločnosti, vyjadrime to nahlas a pokúsme sa o obrat k lepšiemu.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Martina Šuhajdová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1881x
Priemerná čítanosť článkov: 1881x

Autor blogu

Kategórie

Archív